REKLAMA POLYGRAF OBALY
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Úřad průmyslového vlastnictví České republiky


Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) je jedním z ústředních orgánů státní správy České republiky.                  Kromě funkce patentového a známkového úřadu plní také funkci speciálního informačního centra průmyslového vlastnictví. ÚPV se zabývá vzděláváním veřejnosti o průmyslových právech formou              e-learningových kurzů a pravidelných seminářů. V posledních několika letech se snaží vzdělávat o průmyslových právech také děti a mládež na základních a středních školách. Pro ně má připraveny přednášky a výukové materiály, které poutavou a zábavnou cestou objasňují problematiku průmyslových práv. Řadu průmyslově právních informací Úřad veřejnosti zprostředkovává také prostřednictvím internetu, kde jsou k dispozici také rešeršní databáze – je to databáze patentů a užitných vzorů, databáze ochranných známek, databáze průmyslových vzorů a databáze označení původu a zeměpisných označení. V nich je možné bezplatně provádět informativní rešerše.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a posléze vláda České republiky schválila počátkem roku 2019 klíčový dokument Inovační strategie České republiky 2019–2030, který sestává z devíti pilířů: Financování a hodnocení výzkumu a vývoje, Inovační a výzkumná centra, Národní start-up a spin-off prostředí, Polytechnické vzdělávání, Digitalizace, Mobilita a stavební prostředí, Ochrana duševního vlastnictví, Chytré investice a Chytrý marketing. Úřad průmyslového vlastnictví je spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu odpovědný za jeden z pilířů strategie - Ochrana duševního vlastnictví.

Na stánku Úřadu průmyslového vlastnictví mají návštěvníci možnost se seznámit také s informacemi o Visegrádském patentovém institutu (VPI), který je mezivládní organizací pro spolupráci na poli patentové ochrany a svou činnost zahájil 1. 7. 2016. Dohoda o založení VPI byla uzavřena mezi Českou republikou, Maďarskem, Polskou republikou a Slovenskou republikou. Hlavní cíle VPI jsou:

  • Podpořit inovativnost, tvořivost a posílit konkurenceschopnost podniků ze zemí Visegrádské skupiny a zemí střední a východní Evropy.,
  • Nabídnout uživatelům systému patentové ochrany, především jednotlivým vynálezcům, malým a středním podnikům a výzkumným organizacím příznivou a efektivní možnost pro získání patentové ochrany v zahraničí, a za tímto účelem usnadnit jejich přístup k systému zavedenému Smlouvou o patentové spolupráci (PCT).

Návštěvníci stánku mohou také konzultovat různé otázky související s oborem průmyslového vlastnictví, seznámit se s národními databázemi a se zahraničními informačními databázemi průmyslových práv, se způsobem, jak si v nich vyhledat informace o stavu techniky, nových trendech designu a firemních označeních, i s nabídkou dalších informačních služeb Úřadu. Více na www.upv.cz






Více
Závěrečná zpráva 2023

Facebook